Moet je stucwerk schilderen? – Alles wat je moet weten.

Stucwerk (ook wel stuc, stucco of pleisterwerk genoemd) is een populaire keuze voor het afwerken van muren en plafonds. Deze pleisterlaag biedt niet alleen een glad en strak oppervlak, maar kan ook helpen om kleine onvolkomenheden te verbergen en een eigentijdse uitstraling aan je interieur te geven. Als je net nieuw stucwerk hebt laten aanbrengen of overweegt om dit te doen, vraag je je misschien af of het schilderen van stucwerk nodig is en zo ja, hoe je dit moet aanpakken. In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten over het schilderen van nieuw stucwerk.

Is schilderen van (nieuw) stucwerk noodzakelijk?

De vraag of je nieuw stucwerk moet schilderen, hangt af van je esthetische voorkeuren en de functie van de ruimte. Hier zijn enkele overwegingen:

Vanuit esthetisch standpunt is de neutrale witte of grijze kleur van stucwerk best nog wel oké. Als je je muur of plafond toch liever in een vrolijker kleurtje ziet, dan is het schilderen van je stucwerk een goede keuze. Dit kan de algehele stijl van een ruimte verbeteren en bijdragen aan de gewenste sfeer. Daarnaast kan het zijn dat er toch nog kleine onvolkomenheden in het stucwerk zichtbaar blijven, zelfs na het aanbrengen van een primer. Schilderen kan dan helpen om deze te verbergen.

Verf biedt echter wel een extra bescherming voor het stucwerk. Zo voorkomt het dat vuil en vlekken zich in het stucwerk nestelen en maakt het gemakkelijker om oppervlakken schoon te maken.

Hoe stucwerk schilderen: Stap voor stap

Als je hebt besloten om (nieuw) stucwerk te schilderen, volg dan deze stappen voor een succesvol resultaat:

Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat het stucwerk volledig droog is voordat je begint met schilderen. Dit kan enkele weken duren, afhankelijk van de dikte van het stucwerk en de luchtvochtigheid. Reinig het stucwerk grondig om stof, vuil en eventuele resten te verwijderen.

Stap 2: Primer aanbrengen

Breng een geschikte primer aan op het stucwerk. Een acrylprimer is meestal een goede keuze. Dit zal helpen om de verf beter te laten hechten.

Stap 3: Kies de verf

Kies een hoogwaardige verf die geschikt is voor stucwerk. Acrylverf is vaak een goede keuze vanwege zijn duurzaamheid en gemakkelijke reiniging.

Stap 4: Schilderen van stucwerk

Breng de verf gelijkmatig aan met een verfkwast of roller. Begin met de randen en hoeken voordat je het grotere oppervlak aanpakt. Overweeg ook om meerdere lagen verf aan te brengen voor een betere dekking, vooral als je een donkere kleur gebruikt.

Stap 5: Afwerking

Laat de verf volledig drogen volgens de aanbevelingen op de verpakking. Controleer het resultaat en breng indien nodig een tweede laag aan voor een egaler eindresultaat.

Met deze eenvoudige stappen kun je nieuw stucwerk met succes schilderen en het de uitstraling geven die je wenst. Vergeet niet om te genieten van het proces en het eindresultaat van je inspanningen te bewonderen. Schilderen kan een krachtige manier zijn om je huis te personaliseren en te transformeren in een ruimte die bij jou past.

Laat je het schilderen van je stucwerk liever over aan een professional? Dan kun je ons steeds contacteren voor een vrijblijvende offerte. Onze experten staan je met veel plezier bij. 

Interesse in brandwerende schilderwerken? Neem dan ook zeker een kijkje bij onze zusterfirma REI Projects.


Strakwerk biedt professionele schildersdiensten in Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Gent en daarbuiten.

Jouw project in detail bespreken?

Jij maakt de afspraak, wij maken tijd.