5 Pijlers voor het Perfecte Schilderweer
De voorbije maanden heeft het zomerse weer nogal op zich laten wachten. Regenachtige en sombere dagen hebben er wellicht voor gezorgd dat je buitenschilderwerken, zoals het verfraaien van je tuinhuis, wat vertraging hebben opgelopen. Maar is het echt onmogelijk om te schilderen tijdens regenachtige periodes? Of biedt het weer misschien toch kansen om aan de slag te gaan? Laten we dieper ingaan op de ideale weersomstandigheden om je schilderklus tot een succes te maken.
Wanneer je buiten wilt schilderen, speelt het weer een cruciale rol. Een zorgvuldige voorbereiding gaat dan ook verder dan het kiezen van de juiste verf. Het monitoren van de weersvoorspelling is even essentieel voor een geslaagd eindresultaat. Maar wat is nu eigenlijk ideaal schilderweer en waar dien je op te letten bij verschillende weertypes? In dit artikel delen we graag meer inzichten.
1. De optimale schildertemperatuur voor buitenschilderwerken
Allereerst is de buitentemperatuur een cruciale factor om rekening mee te houden. De perfecte temperatuur om te schilderen ligt rond de 19°C, maar je kunt ook prima schilderen wanneer het kwik schommelt tussen 10°C en 25°C. Bij te lage temperaturen droogt de verf niet snel genoeg, waardoor een goede hechting in het gedrang komt. Bij temperaturen boven de 25°C droogt de verf juist te snel, wat kan leiden tot scheuren en blaasjes in het schilderwerk.
Over het algemeen kun je dus gedurende het grootste deel van het jaar buiten schilderen. Voordat je aan de slag gaat, is het dan ook verstandig om even te googelen naar informatie zoals “hoe warm wordt het vandaag?”, “gaat het vandaag regenen?” of “buienradar” om een goede inschatting te maken van het te verwachten weer.
2. Buitenschilderen bij zonnig weer
Schilderen bij zonnig weer is niet alleen prettig voor jezelf, maar bevordert ook de droogtijd van het buitenschilderwerk. Toch kan de zon ook nadelen met zich meebrengen voor de duurzaamheid van het schilderwerk.
Bij te hoge temperaturen of schilderen in volle zon droogt de verflaag te snel. Daardoor kunnen er blaasjes en scheurtjes in komen, door de snelle verdamping van vluchtige stoffen in de verf. Schilderen in direct zonlicht kan leiden tot niet alleen een onafgewerkt uitzicht, maar ook tot zwakke plekken op de lange termijn. Het is dan ook van belang dat de verf niet te snel droogt.
Nog een extra tip: Bij temperaturen boven de 20°C vermijd je best tweecomponentenproducten, omdat deze nog sneller drogen.
3. Schilderen in de regen
Waarschijnlijk is niemand gecharmeerd van schilderen in de regen, maar ook voor het schilderwerk zelf is dit geen goede keuze. Schilderen tijdens regenachtige periodes is dan ook niet aan te raden. Zelfs als het later op de dag gaat regenen, is het verstandig om het schilderwerk uit te stellen. Verf droogt namelijk langzamer op dagen met hogere luchtvochtigheid.
Onvoldoende droogte van het schilderwerk bij regen kan leiden tot kraters en kringen in de laklaag. In dat geval dien je de verflaag opnieuw te laten drogen, op te schuren en een nieuwe laag aan te brengen.
Als je toch wilt schilderen op een dag met wisselvallig weer, overweeg dan snel drogende verven. Hierdoor minimaliseer je het risico op regenschade.
4. Buitenschilderen bij wind
Stof en vuil hechten gemakkelijk aan nat schilderwerk. Hou dus rekening met de windsterkte op de dag van schilderen. Wind kan de droogtijd van de laklaag versnellen. Houd er echter rekening mee dat het versnellen van de droogtijd van verf, vooral bij zonnig en winderig weer, niet altijd positieve effecten heeft op het eindresultaat.
5. Buitenschilderen bij vorst
Buitenschilderen in de winter is mogelijk. Tegenwoordig bieden fabrikanten verven aan die qua droogtijd en verwerkbaarheid geschikter zijn voor lagere temperaturen. Vooral bij koude temperaturen zijn deze producten voordelig.
Ondanks de nieuwe professionele verven die beschikbaar zijn, blijft vorst een uitdaging voor verf. Schilderen bij temperaturen onder het vriespunt raden we dan ook af.
Wanneer is het dan wel mogelijk om in de winter buiten te schilderen?
Ondanks de aanbevolen buitentemperatuur van boven de 10ºC, kun je zelfs vanaf het vriespunt met succes buitenschilderwerken uitvoeren. Traditionele verven werden tijdens koude dagen dikker en moeilijker te verwerken. Vaak werd terpentine aan de verf toegevoegd om een vlotte toepassing te bevorderen. Echter, overmatig verdunnen kan nadelig zijn voor dekking en verflaagdikte.
Moderne buitenverven behoeven geen extra verdunning. Deze verven smeren soepel uit en vloeien goed, zelfs bij koudere temperaturen.
Heb je hulp nodig bij het laten uitvoeren van schilderwerken of het vinden van een ervaren schilder? Neem contact op met Strakwerk, dé expert in binnen- en buitenschilderwerken. Ons team van vakmensen staat klaar om je te helpen bij het realiseren van jouw droomhuis. Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.